Departament Omologări de Tip

60_DOT

Departamentul Omologări de Tip, DOT, este entitatea tehnică din cadrul RAR care are în atribuţii următoarele activităţi:

1. Omologarea de tip a vehiculelor, a sistemelor şi componentelor acestora în conformitate cu o directivă cadru, directivă individuală sau regulament al Uniunii Europene, inclusiv omologările de tip pentru serii mici CE sau naţionale;

2. Omologarea de tip a sistemelor şi componentelor vehiculelor în conformitate cu regulamentele CEE-ONU;
Registrul Auto Român ca autoritate de omologare notificată are dreptul să acorde certificate de omologare de tip în conformitate cu directivele/regulamentele Uniunii Europene (inclusiv cele cadru: 2007/46/CE, 2003/37/CE şi 2002/24/CE) şi regulamentele CEE-ONU.

3. Înregistrarea naţională de tip („acordarea numărului naţional de registru”) a vehiculelor rutiere omologate în conformitate cu directivele-cadru ale Uniunii Europene, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România; activitatea presupune eliberarea Cărţilor de Identitate a Vehiculelor în cazul comercializării unor volume mari de vehicule ce deţin omologare de tip europeană în conformitate cu una din directivele cadru.

Informaţii privind costurile activităţii „Înregistrării naţionale de tip”

Tabel cu motivele şi datele limită ale declanşării procedurii de sfârşit de serie – 2019

4. Încercări pentru Securitatea Rutieră;

Prin intermediul Compartimentului Încercări, RAR în calitatea sa de serviciu tehnic notificat de guvernul României la Secretariatul CEE-ONU de la Geneva şi la Comisia Europeană, efectuează încercări ale vehiculelor rutiere, componentelor şi sistemelor acestora în conformitate cu regulamentele CEE-ONU şi cu Directivele şi Regulamentele Uniunii Europene. Tot în cadrul Compartimentului de Încercări sunt desfăşurate încercări pentru determinarea emisiilor poluante ale motoarelor autovehiculelor în vederea omologării individuale, determinarea consumului de combustibil ale vehiculelor în diferite regimuri de funcţionare, precum şi încercări pentru determinarea caracteristicilor de putere şi cuplu motor la autoturisme şi motociclete, încercări vehicule şi componente.

5. Clasificarea pe stele a autocarelor.

Clasificarea pe stele este destinată autocarelor ce efectuează transport turistic în trafic intern şi internaţional şi transport public de persoane în trafic internaţional şi are ca scop diferenţierea autobuzelor utilizate în aceste servicii de transport în funcţie de nivelul dotărilor şi facilităţilor oferite pasagerilor.

Departament Omologări de Tip

Bucureşti - 010719, sector 1, Calea Griviţei nr. 391A
Coordonate GPS: 44.468488, 26.051998
dot@rarom.ro

Persoane de contact

  • Ing. Marius DAMACHI Şef departament

    • 021 318.17.43, 021 202.70.07