Doriți să radiați un vehicul și nu mai dețineți CIV?

Conform legislației aplicabile, eliberarea duplicatului la CIV este condiționată de identificarea vehiculului de către reprezentanții RAR. Pentru un vehicul care a obținut anterior CIV de la RAR, acest document este solicitat de autoritatea de înmatriculare pentru orice operațiune specifică, inclusiv radierea din circulație.

Pentru cazurile deosebite, în care situația particulară a unui vehicul rutier nu mai permite identificarea acestuia (vehicul exportat din România, dezmembrat, furat etc.), RAR vine în sprijinul deținătorilor de vehicule cu varianta de anulare a CIV în baza noastră de date, anulare care permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența CIV. Reprezentanțele RAR pot efectua această activitate doar la solicitarea deținătorului vehiculului, motivată și justificată prin documente, cu privire la situația actuală a vehiculului în cauză.

Anularea CIV în baza de date a RAR se dispune în una din următoarele situații:

  • Sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care identifică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);
  • Este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;
  • Este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza noastră de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Pentru efectuarea acestei activități, deținătorul vehiculului (sau împuternicitul său legal) se va adresa uneia dintre reprezentanțele noastre, va depune unul din documentele sus menționate și va solicita anularea CIV. În cadrul reprezentanței RAR se va evalua dosarul și se va emite o adresă prin care se comunică solicitantului rezoluția pentru vehiculul respectiv.

Precizăm faptul că anularea CIV în baza noastră de date reprezintă o soluție limită, în sprijinul deținătorilor de vehicule care nu mai pot fi supuse identificării de către personalul RAR. Pentru toate celelalte cazuri în care vehiculele pot fi identificate, RAR va putea elibera duplicate CIV, cu respectarea prevederilor aplicabile.

Copyright © 1999-2023. Registrul Auto Român R.A.
Termeni şi condiţii | GDPR

Operator de date cu caracter personal nr. 1253