UPDATE link-uri utile BREXIT

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 la miezul nopții (ora Bruxelles-ului).

Aceasta este o decizie pe care UE o regretă, dar pe care o respectă. Uniunea Europeană și Regatul Unit au desfășurat negocieri intense pentru a conveni asupra condițiilor de retragere a Marii Britanii. Rezultatul negocierilor este Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

De la 1 februarie 2020 a început perioada de tranziție. Această perioadă limitată de timp a fost convenită ca parte a Acordului de retragere și va dura până cel puțin la 31 decembrie 2020. În cursul perioadei de tranziție dreptul Uniunii se aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, cu excepția dispozițiilor din Tratate și acte care nu erau obligatorii și în Regatul Unit înainte de intrarea în vigoare a Acordului de retragere.

Același lucru este valabil și pentru actele care modifică astfel de acte. Termenii exacți ai perioadei de tranziție sunt prevăzuți în partea a patra a Acordului de retragere.

Uniunea Europeană și Regatul Unit vor folosi aceste luni (perioada de tranziție) pentru a conveni asupra unui nou parteneriat ambițios pentru viitor, bazat pe Declarația politică convenită între UE și Regatul Unit în octombrie 2019.